Det absolut roligaste jobb jag haft!
Hösten 2020 beslutade Carina Skagersten att byta bransch och söka jobb som hisstekniker på Hisscentralen i Örebro. Hon stortrivs med arbetsuppgifterna och inte minst med de nya kollegorna.
Carina Skagersten år 35 år gammal och bor i Örebro med sin familj. Efter 15 år som elektromekaniker och montör inom fordonsindustrin och en kortare period som servicetekniker inom vitvaror började Carina på Hisscentralen hösten 2020.
Carina har tidigare gått en specialinriktad teknisk utbildning i Mekatronik på Tullängsgymnasiet i Örebro.
– Jag har alltid tyckt mycket om att skruva och meka och blev nyfiken på hissteknikeryrket eftersom man arbetar just med el och mekanik. Att jag sökte mig till Hisscentralen beror på att jag känner några personer som jobbar där som talade varmt om företaget.
Som hisstekniker arbetar man inom tre olika huvudområden: nyinstallation, service & reparation och modernisering. Som nyutbildad börjar man ofta med nyinstallation och går sedan vidare till service & reparation och modernisering efter några år. Så har det dock inte varit för Carina.
-En av de sakerna jag gillar bäst med Hisscentralen är att alla tekniker arbetar med både service, installation och modernisering. Det betyder att ena veckan kan man vara ute på moderniseringsuppdrag och nästa är man ute och servar hissar. Under min upplärning har jag fått prova på lite av varje. Personligen tycker jag bäst om felsökning eftersom det handlar om problemlösning.
Carina berättar att en typisk arbetsdag på service börjar med att man packar väskan med saker som man kan komma att behöva under dagen (oljor, städmaterial, batterier och glödlampor). Sedan åker man ut och servar hissarna enligt en uppdragslista. När man servar hissar rengör, smörjer och justerar man och kollar att alla säkerhetsfunktioner fungerar. Kanske upptäcker man något fel på hissen som behöver åtgärdas och då skapar man en arbetsorder för reparation.
– Det bästa med att arbeta som hisstekniker är variationen och friheten under ansvar. Den ena dagen är inte en andra lik och man har ett stort eget ansvar för att jobbet blir gjort. Att vara hisstekniker är det absolut roligaste jobb jag haft på alla sätt och vis!
Efterfrågan på duktiga hisstekniker är stor i Sverige och det finns fler vägar in om man vill bli hisstekniker. En väg är att söka sig till den ett-åriga Yh-utbildningen till hisstekniker som finns i Tumba. Här får man under 40 veckor på skolbänken och 13 veckors praktik på ett hissföretag lära sig grunderna i hissteknikeryrket. Läs mer om utbildningen på www.xenter.se.
Om man har någon form av teknisk utbildning tillsammans med mycket praktisk erfarenhet av el och/eller mekanik samt lätt för att lära nya saker kan man i stället testa att söka sig direkt till ett hissföretag.
Är du nyfiken på att bli hisstekniker? Tveka inte att kontakta VD på Hisscentralen, Marcus Brüde, marcus.brude@hisscentralen.se
Om Hisscentralen
Hisscentralen är en del av Motum-koncernen. Motum är Sverige största oberoende hiss- och portkoncern. Vi är specialister på att installera, modernisera, serva och reparera hissar och portar. I koncernen ingår Hisscentralen, Hissgruppen, ITK, Motum Hiss Blekinge, Motum Hiss Skåne, Motum Port, Nordisk Hiss, Nordisk Hiss i Värmland, RoslagensHiss, Uppsala Lyftservice, Vinga Hiss och Östgöta Portservice. Tillsammans är vi runt 350 anställda och omsätter cirka 700 miljoner kronor.